Notities maken met de laptop? Niet doen!

Typen is voor velen al makkelijker dan schrijven. Maar is tijdens een college of presentatie aantekeningen maken op een laptop of tablet een goed idee? Het antwoord is misschien verrassend genoeg "nee".

De computer heeft zich de afgelopen decennia op ieder vlak van ons leven ingemengd. Van de desktop computers thuis tot de laptops in de rugzak of tas en de smartphones in je zak, iedereen heeft wel een computer tot haar beschikking.De mogelijkheden van computers zijn enorm. Ook op educatief vlak heeft de computer haar intrede gemaakt. Vandaag de dag is het heel normaal om een collegezaal binnen te lopen en in plaats van 200 gezichten, 200 laptops te zien.


Is de laptop echt zo efficiënt in het maken van notities?

Dit antwoord kan tegenwoordig met zowel ja als nee beantwoord worden. Met de laptop is het een stuk eenvoudiger om bij te blijven met de snelheid van een hoorcollege omdat typen eenmaal vele malen sneller gaat dan schrijven. Daarnaast kun je je notities nauwkeurig bijhouden omdat je na afloop de opmaak kunt veranderen. Om deze reden maken studenten met een laptop meer notities en hebben zij ook beschikking tot meer informatie.

Levert dit echter een groot voordeel op? Uit onderzoek van Pam Mueller en Daniel Oppenheimer blijkt dit niet het geval te zijn. Studenten die hun notities op de oude manier, dus met pen en papier, maakten, bleken de stof beter vast te houden dan studenten die dit via de laptop deden.


Het onderzoek van Mueller en Oppenheimer

Om te tonen welke van de twee manieren om notities bij te houden uiteindelijk het meeste voordeel oplevert, voerden Mueller en Oppenheimer drie experimenten uit. In alle drie de gevallen werden studenten in twee groepen verdeeld: studenten met pen en papier en studenten met een laptop. Per experiment werden verschillende onderdelen van het leerproces aan de tand gevoeld: conceptueel inzicht, feitelijke gegevens en het vermogen om te stof uit een te zetten en te generaliseren. Op alle drie de onderdelen scoorden studenten die notities met pen en papier maakten het best.


Waarom werkt het noteren met pen en papier beter?

Het komt voor velen als een verrassing dat de ouderwetse manier uiteindelijk voor betere resultaten zorgt aangezien de informatie op een laptop completer en bovendien overzichtelijker is. De onderzoekers hebben hiervoor een verklaring gevonden. Bij het maken van notities via de laptop wordt er een ander cognitief proces in de hersenen geactiveerd dan bij het maken van notities met pen en papier. Bij het maken van notities met pen en papier hebben studenten niet de mogelijkheid om alles op te schrijven. Er wordt dus van te voren al een samenvatting gemaakt en onderscheid gemaakt tussen relevante en minder relevante informatie.

De onderzoekers hebben het experiment opnieuw herhaald met de notie aan de laptopgebruikers om enkel belangrijke details op te schrijven en actief na te denken over hetgeen wat zij noteren maar de ouderwetse manier kwam opnieuw beter uit de test.


Conclusie

Moderne technologie brengt ons een hoop comfort en gemak. Toch zijn er een aantal oude, bewezen waarden die ook vandaag de dag blijven gelden. Eén van deze waarden is dus het maken van notities met de hand. De tijdbesparing die het gebruik van een laptop biedt, weegt niet op tegen de verbeterde opname van stof door het noteren met de hand.

Jaap Groenendijk

Jaap Groenendijk

Oprichter en beheerder van Thuisstudie.nl, Abonnement.nl en Proefabonnement.nl.
Geïnteresseerd in een artikel op Thuisstudie.nl over een relevant (studie)onderwerp waar jij veel over weet en met een link naar jouw website? Neem contact op door te mailen naar jaap@thuistudie.nl. Ik informeer je graag over de mogelijkheden en voorwaarden.