• Home/
  • Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen

Mocht je inhoudelijke vragen hebben over cursussen en opleidingen of over de manier van studeren en examineren, neem dan contact op met het opleidingsinstituut. Ze zijn je daar graag van dienst.

Op overige vragen vind je mogelijk hieronder een antwoord. Zo niet, neem dan contact met ons op.

Over "Leren op Afstand"

Met de meeste thuisstudies kun je beginnen wanneer je maar wil. Vaak ontvang je al binnen een week het lesmateriaal. En dan kun je meteen aan de slag. Voor klassikale opleidingen ligt het natuurlijk een beetje anders. Hieraan kun je alleen op vaste data beginnen. Maar dit zijn er meestal veel meer dan in het reguliere onderwijs. Bekijk de actuele informatie op de website van de aanbieder voor de komende startdata bij jouw opleiding.

Dit verschilt per cursus en opleiding. Voor thuisstudies geldt dat je doorgaans zelf kunt bepalen hoe lang je er over doet. Deze flexibiliteit (naast dat je op ieder moment kunt beginnen) is juist een van de voordelen. Het lesmateriaal wordt echter volgens een bepaald schema toegestuurd. En dit schema is haalbaar als je iedere week een aantal uur aan je studie en huiswerk kunt besteden. Maar kun je dat niet, bijvoorbeeld door onverwachte omstandigheden, dan kun je ook iets meer tijd nemen. Let op: er zit altijd wel een maximum aan wat je kunt uitlopen. Bij NTI is dit bijvoorbeeld voor de meeste cursussn en opleidingen 6 maanden.

Bij klassikale opleidingen geldt natuurlijk in de regel een iets vaster schema. Maar ook hierbij is in overleg met de opleider soms nog het een en ander mogelijk.

Daarnaast moet je er bij opleidingen met een examen er rekening mee houden dat je vaak slechts een beperkt aantal keer per jaar examen kan doen. Deze examens worden namelijk dan klassikaal, op een centrale lokatie en onder toezicht afgenomen.

Er zijn hierop een aantal uitzonderingen, zoals voor Counsellingopleidingen e.d., maar in de regel is het maken van huiswerk niet verplicht. Bij bijvoorbeeld NTI kun je een "huiswerkcertificaat" aanvragen. Hiervoor is het natuurlijk verplicht dat je (vrijwel) al je huiswerk hebt gemaakt en ingeleverd.

Absoluut. De MBO, HBO en Masteropleidingen van bijvoorbeeld NTI en LOI worden officieel erkend door het Ministerie van Onderwijs. En hun certificaten en diploma's zijn evenveel waard als die van het reguliere scholen. Daarnaast kun je ook officiële branchediploma's halen, zoals voor NIMA, NEMAS, ECDL, PDL, SVH en I-tracks. En zelfs een MBA.

Zoek de opleiding op die je wil volgen. Klik op de link naar de website van de opleider. En hier vind je meteen alle informatie over het certificaat of diploma - ook over eventuele bijkomende examenkosten.

Ja. De precieze vorm verschilt wel per cursus of opleiding. Maar in de meeste gevallen krijg je een docent toegewezen waar je terecht kan met vragen of opmerkingen. De begeleiding is natuurlijk wel digitaal. Dus per email of chat. Alle instellingen hebben een "digitale leeromgeving" waarbinnen je overlegt en huiswerk indient en bespreekt. In de regel is het zo dat hoe zwaarder (en duurder) de opleiding, hoe meer ondersteuning. Maar zelfs bij de meest eenvoudige cursussen krijg je begeleiding.

Dit verschilt per cursus, opleiding en aanbieder. In de regel zitten het studiemateriaal (boeken, dvd's etc.) en eventuele workshops en praktijkdagen bij de prijs (ie. "totale lesgeld") inbegrepen. Bij MBO-, HBO- en Masteropleidingen zijn er doorgaans wel bijkomende examenkosten. En soms is er inschrijfgeld. Aan de andere kant kun je bij sommige instellingen het lesgeld weer verlagen door in 1 keer te betalen; je krijgt dan bijvoorbeeld 5% korting.

Zoek de opleiding op die je wil volgen. Klik op de link naar de website van de opleider. En hier vind je alle informatie over álle kosten

Ja. Of, in ieder geval, onder voowaarden. Deze voorwaarden worden jaarlijks enigszins aangepast. Op het moment van schrijven mag je studiekosten aftrekken indien...

  • het lesgeld boven de 500 euro komt (het meerdere is aftrekbaar)
  • de thuisstudie echt gericht is op je werk (en dus niet voor de lol)
  • het gaat om een studie voor jou (als volwassene) of je partner, maar niet je kind

De aftrekbaarheid geldt overigens alleen voor het lesgeld en zaken als boeken en vakliteratuur. Níet voor zaken als ...

  • reis- en verblijfskosten
  • kosten van de studieruimte
  • rente op eventuele studieschulden

Lees voor meer informatie ook de toelichting (2013) van De Belastingdienst.

Ja. Veel werkgevers zijn graag bereid om studiekosten op zich te nemen als dit je een betere werknemer maakt. En er is een fiscale stimuleringsreling om het voor bedrijven aantrekkelijk en aftrekbaar te maken.

Over Thuisstudie.nl

Wij: Jaap Groenendijk en Daniel Firing. Meer niet. We zijn geen groot bedrijf. We bieden zelf geen thuisstudies en studiebegeleiding aan. Het enige dat we hebben gedaan is deze website gebouwd in de hoop dat het je helpt sneller en beter de voor jou best passende cursus en opleiding te vinden. En we hopen dat steeds beter te gaan doen, met een groter aanbod en meer functionaliteit.

Nee, eigenlijk niet. We onderhouden slechts deze website. We zijn verder niet betrokken de inhoud, betaling, administratie, begeleiding of wat dan ook van indiviudele cursussen of opleidingen.

Wil je meer weten over een instelling, een cursus of een opleiding? Zoek de onderwijsinstelling of opleiding (met het zoekveld hierboven) die je wil volgen. Klik op de link naar de website van de opleider. En hier vind je alle informatie over álle kosten. Voor contactinformatie voor de instellingen kun je ook naar onze aanbiederpagina.

Mail ons op service@thuisstudie.nl. We stellen alle feedback (ook minder positieve) zeer op prijs!

Omdat we maar met zijn tweeën zijn en beide vanuit huis werken. We hebben daarnaast onze handen vol aan het onderhouden en uitbouwen van onze websites. En we moeten het "contact met de buitenwereld" dus echt inplannen en beperken.

Daar komt bij dat wij ook geen antwoord kunnen geven op de meeste vragen waar men ons over wil spreken. We zijn zelf namelijk niet betrokken bij de cursussen en opleidingen die op deze website staan; wij helpen je slechts de juiste te vinden. Vragen over kosten, voorwaarden, huiswerk, termijnen, examens, begeleiding, etc. kunnen wij dus niet beantwoorden. Alles wat wij weten staat op de website. Voor het overige moet je bij de opleider zijn.

Heb je echter een vraag of opmerking over de website? Aarzel dan niet om ons te mailen op service@thuisstudie.nl. We helpen graag daar waar we kunnen. We streven er naar alle emails binnen 2 werkdagen te beantwoorden.