• Home/
  • Blog/
  • De minder bekende voordelen...

De minder bekende voordelen van een nieuwe taal leren

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het spreken van meerdere talen een positieve invloed heeft op de werking van de hersenen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een nieuwe taal te leren naast Nederlands en Nederlands. Het leren van ons moedertaal gaat geheel natuurlijk en begint al op jonge leeftijd. Veel Nederlanders leren in de loop van hun leven dankzij de televisie, boeken en computerspellen daarnaast ook nog een tweede taal: Engels. Maar wist jij dat het loont om een derde, geheel vreemde taal te leren?

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het spreken van meerdere talen een positieve invloed heeft op de werking van de hersenen. De hersenen van mensen die twee talen spreken zijn op bepaalde vlakken actiever dan mensen die ééntalig zijn opgevoed. Deze voordelen zijn echter enkel van toepassing als je regelmatig meerdere talen spreekt. Een 8 voor Frans en Duits op je middelbare schoolrapport van tien jaar terug telt dus niet mee.

Deze voordelen gelden niet alleen voor mensen die vanaf jongs af aan meertalig zijn opgevoed. Ook als jij nu een vreemde taal oppakt en meester maakt, zullen de processen in je hersenen anders gaan werken. Hoe anders? Dat lees je hieronder.


1. Hersenen worden "slimmer"

Wanneer je meerdere talen op een hoog niveau beheerst, zullen je hersenen problemen anders gaan benaderen. Wanneer je namelijk in een snel tempo zinnen en woorden in verschillende talen kunt begrijpen en ontleden, dan zullen de hersenen de vaardigheden die hier voor nodig zijn ook op andere vlakken zoals wiskunde toepassen.


2. Multitasking wordt eenvoudiger

Ben jij jaloers op mensen die schijnbaar alles tegelijk kunnen doen zonder fouten te maken? Volgens een studie van de staatsuniversiteit van de Amerikaanse staat Pennsylvania leren veel mensen deze vaardigheid al op jonge leeftijd. Kinderen die meertalig zijn opgevoed beschikken over een systeem om zonder haperingen te schakelen tussen verschillende denkpatronen.

Deze vaardigheid wordt aangewakkerd door de kennis van twee of meerdere talen. De kinderen moeten namelijk snel van één taal naar een andere taal schakelen. Later zal dit niet alleen handig zijn voor het kunnen spreken van meerdere talen maar ook voor multitasken. Meertalige personen zijn vaak beter in het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken.


3. Geheugencapaciteit wordt groter

Als je denkt dat het leren van al die rijtjes met woorden alleen nuttig is voor het leren van een taal, dan heb je het mis. Het beheersen van meerdere taal heeft een positieve invloed op je geheugencapaciteit. Je zult merken dat het makkelijker wordt om lijstjes, volgordes en andere zaken te onthouden wanneer je twee of meerdere talen spreekt. Dit is eenvoudig te verklaren als je de hersenen als een spier beschouwt. Spieren worden "sterker" naarmate je deze vaker gebruikt en meer belast. Hetzelfde geldt voor onze hersenen.


4. Beter en betere beslissingen nemen

Het maken van beslissingen is niet voor iedereen weggelegd. Kom jij vaak in benarde situaties terecht en weet jij hier geen raad mee? Overweeg dan om een nieuwe taal te leren. Dit klinkt niet heel logisch maar het beheersen van meerdere talen helpt je met het maken van moeilijke beslissingen. Een onderzoek van de Universiteit van Chicago bevestigt deze stelling. De onderzoekers verklaren het verschijnsel als volgt: in iedere taal hebben woorden een andere toon of nuance. Hierdoor zul je als meertalig persoon vaak voor keuzes gesteld. Je leert dus automatisch sneller een keus te maken.


5. Kleinere kans op de ziekte van Alzheimer

Zeker tegenwoordig is de kans op de ziekte van Alzheimer een reden om een nieuwe taal te leren. Steeds meer mensen zijn bewust van het risico op deze verschrikkelijke ziekte die toe kan slaan bij mensen op leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld gezien mensen die meerdere talen spreken op latere leeftijd pas deze ziekte ontwikkelen.


6. Beter begrip van de Nederlandse taal - en andere

Wanneer je een nieuwe taal leert of je je Engelse taalvaardigheden opvijzelt, zul je merken dat je Nederlands ook beter wordt. Het oefenen met vocabulair, uitspraak en grammatica zorgt ervoor dat je hersenen zich meer bewust worden van taal in het algemeen. Dit heeft een positieve invloed op de taalvaardigheden die je al hebt voordat je begint.


7. Bewuster leven

Het beheersen van meerdere talen betekent dat je hersenen sneller informatie kunnen verwerken. In het echte leven kan dit zich vertalen in het meer bewust worden van je omgeving. Je zult beter kunnen omgaan met dingen die tegelijkertijd op je af komen en details ontdekken die je voorheen wellicht over het hoofd had gezien.

Jaap Groenendijk

Jaap Groenendijk

Oprichter en beheerder van Thuisstudie.nl, Abonnement.nl en Proefabonnement.nl.
Geïnteresseerd in een artikel op Thuisstudie.nl over een relevant (studie)onderwerp waar jij veel over weet en met een link naar jouw website? Neem contact op door te mailen naar jaap@thuistudie.nl. Ik informeer je graag over de mogelijkheden en voorwaarden.