Of, met andere woorden, thuis studeren is nog steeds studeren. Net als elke andere cursus of opleiding wordt het alleen een succes als je er de nodige tijd en aandacht in stopt. En bij een thuisstudie, meer dan bij elke andere studievorm, ligt dit helemaal bij jezelf.
De vrijheid en flexibiliteit, die een thuisstudie biedt, kennen een keerzijde: je kunt studeren ook gemakkelijk uitstellen. En van uitstel komt soms afstel... Er zijn echter een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om gedisciplineerd en gestructureerd werken gemakkelijker te maken.
De neiging kan zijn om meteen met een thuisstudie te beginnen. Je hebt immers geen deadline of een vaste leerperiode (hoewel opleiders wel een maximum hanteren). Als "de boeken binnen zijn" hoef je dus niet meteen te beginnen. Toch blijkt het in de praktijk wel verstandig om de thuisstudie pas in te laten gaan vanaf het moment dat je echt wekelijks gestructureerd kan gaan studeren. Denk daarom bij de inschrijving even na over de startdatum. Dan is er een écht startmoment, waar je naartoe kunt leven en waarvoor je je kunt voorbereiden.
Investeer wat tijd en moeite, en eventueel wat geld, in een fijne studieplek. Studeren aan de eettafel ziet er in de reclame altijd fijn uit, maar dit werkt eigenlijk alleen als je alleen woont en een redelijk opgeruimd en gedisciplineerd persoon bent. In alle andere gevallen is een aparte studieplek een goed idee; een plek waar je alleen gaat zitten om te studeren.
Zorg altijd dat je studieplek opgeruimd is en er genoeg werkruimte is voor een laptop of computer en een notitieblok. (Lees over de voordelen van schrijven bij studeren in een separate blog.) Daarnaast geldt hoe minder afleiding hoe beter. Vraag je zo nu en dan af: "Als ik op school zou zitten, zou ik dit dan ook doen?". Dus, televisie uit en kat niet op schoot.
Opleiders hanteren een maximale opleidingsduur afhankelijk van de studie. Over een taalcursus van 3 maanden mag je bijvoorbeeld een jaar doen. Er is dus (in ieder geval voorlopig) geen studiedruk. Toch is het verstandig om vanaf dag 1 een programma voor jezelf te maken. Het opdelen van de totale studie, bijvoorbeeld op basis van hoofdstukken, en deze verdelen over de weken waarin je tijd hebt, helpt overzicht te bewaren. Het afstrepen van hoofdstukken en weken geeft bovendien een gevoel van voortgang en succes. En dat voelt een stuk beter dan een toenemende druk van een vage hoeveelheid werk...
Blijf niet uren achter elkaar zitten achter je bureau, maar plan pauze's in (net als op school) en hou je er aan. Benut de vrijheid om 10 minuten langer door te werken om iets af te krijgen en om een net wat langere pauze te nemen voor een goede wandeling of om boodschappen te doen. Dat is het voordeel van een thuisstudie. Maar plan de pauzes wel in en hou vast aan het aantal geplande pauzes.
Als het mogelijk is om via de online leeromgeving contact op te nemen met andere studiegenoten, is dit over het algemeen het proberen waard. Het delen van voortgang, studieplezier en 'studiedipjes' is leuk, leerzaam en helpen je gemotiveerd te houden. Als je niet met een studiegenoot contact kunt of wilt maken, deel dan je ervaring met een vriend of vriendin.
Geïnteresseerd in een artikel op Thuisstudie.nl over een relevant (studie)onderwerp waar jij veel over weet en met een link naar jouw website? Neem contact op door te mailen naar jaap@thuistudie.nl. Ik informeer je graag over de mogelijkheden en voorwaarden.